Μονή Τιμίου Προδρόμου Ημαθίας

Σκαρφαλωμένη στους κατάφυτους πρόποδες των Πιερίων, με θέα τον μαγευτικό Αλιάκμονα, ξεπροβάλλει η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Ημαθίας ή αλλιώς «Σκήτη Βέροιας» όπως είναι γνωστότερη, 15 περίπου χιλιόμετρα νότια της πόλης.

Από τα ιστορικότερα μοναστικά κέντρα του Μακεδονικού χώρου, υπάρχει σαν Ιερά Σκήτη από τον 9ο αιώνα, ενώ σαν Ιερά Μονή λειτούργησε τον 14ο αιώνα. Είχε ιδιαίτερη αίγλη και ασκήτεψαν ή πέρασαν από εδώ μεγάλοι Άγιοι της Ορθοδοξίας μας, όπως οι Γρηγόριος Παλαμάς, Διονύσιος ο εν Ολύμπω, Θεωνάς, Κοσμάς ο Αιτωλός, Αθανάσιος Πάριος, Όσιος Αντώνιος (πολιούχος Βέροιας) και Όσιος Θεοφάνης (πολιούχος Νάουσας).

Το 1822 πυρπολήθηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους και το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε είναι το παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο βράχο. Ανοικοδομήθηκε μέχρι το 1835, ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια και έχει σήμερα 5 μοναχούς.

Φυλάσσονται πολλά ιερά λείψανα αγίων όπως του Ιωάννου Προδρόμου (φάλαγγα από τα δάκτυλα της χειρός του), Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Χαραλάμπους, Τρύφωνος, Βαρβάρας, Κοσμά και Δαμιανού, Νικολάου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αρτεμίου, Λουκά του αποστόλου κ.α.

Πηγή